Etävalvottava palovaroitin Zenner Easy Protect

Langaton etävalvontajärjestelmään liitettävä palovaroitin 10 vuoden käyttöiällä

Näytä tuotteet Kysy lisätietoa tai pyydä tarjous

tuotetiedot

Tekninen kuvaus

Optinen eli fotoelektroninen palovaroitin. Havaitsee ilmassa olevat savuhiukkaset sisäisen valolähteen avulla. 10 vuoden akulla varustettu.

Zenner Easy Protect - savuhälytin on kehitetty erityisesti käytettäväksi langattomissa etävalvontajärjestelmissä. 

PAM Flatco -etävalvontapalveluun soveltuva. Etävalvontapalvelulla saadaan valvottua palovaroittimen toimintakuntoa. Taloyhtiön hallituksellle erinomainen työkalu hoitaa velvollisuutensa taloyhtiön palovaroitinten valvonnasta.

 

Käyttökohde

Ennen vuotta 2009 valmistuneet rakennukset, joissa palovaroittimet ovat paristokäyttöisiä.

Etävalvonta, poistaa asuntojen sisällä käytävät tarpeettomat tarkastuskäynnit.

Tuotenimi Tuotenro LVI-nro Saatavuus Paino kg Mitat mm Hinta (ALV 0%)
Palovaroitin Zenner Easy Protect LoraWAN F80182 2963400 tilattaessa 0 kg/kpl 130x40 126,70 €/kpl Lisää koriin

Täydentävät tuotteet

Nexelec Origin + 1
Etävalvottava palovaroitin lämpötila- ja kosteusanturein - Nexelec ORIGIN+

Katso tuotteen lisätiedot »


Langaton etävalvontajärjestelmään liitettävä palovaroitin lämpötila- ja kosteusanturein 10 vuoden käyttöiällä
Tuotenimi Tuotenro Saatavuus Paino kg Mitat mm Hinta (ALV 0%)
Etävalvottava palovaroitin lämpötila- ja kosteusanturein - Nexelec ORIGIN+ F80192 tilattaessa 0 kg/kpl 105 x 105 x 35 153,90 €/kpl Lisää koriin


Täydentävät tuoteryhmät

Pelastuslaki muuttui 1.1.2024 palovaroitinten osalta. Palovaroittimet olivat aiemmin asukkaan vastuulla, mutta jatkossa ne tulevat olemaan rakennuksen omistajan vastuulla. Pelastuslain muutos siirtää vastuun taloyhtiöille vuoden 1.1.2026 mennessä.   

Uusi pelastuslaki velvoittaa rakennuksen omistajan vastuulliseksi, siitä, että rakennuksessa on tarpeeksi palovaroittimia ja että ne ovat toimintakuntoisia. Siirtymäaikaa on vuoden 2025 loppuun asti ja vuoden 2026 alussa vastuu on rakennuksen omistajalla. Pelastuslaki tuo mukanaan taloyhtiön hallitukselle valvontavelvollisuuden.

 

Kenen vastuulla on valita oikeanlaiset palovaroittimet?

Laki ei määrää yhtä oikeaa ratkaisua, joten valinnan joutuu tekemään taloyhtiön hallitus yhdessä isännöitsijän kanssa. Valinta voidaan myös viedä esityksenä yhtiökokoukseen hankinnan ollessa merkittävä.

Hallituksen esitys saattaa kaatua, mikäli päätös tehdään yhtiökokouksessa. Esitykselle onkin hyvä olla perustelut, jotta yhtiön osakkaille viestitään selkeästi, miksi kyseistä ratkaisua esitetään.

 

Useita vaihtoehtoja, minkälaiset palovaroittimet taloyhtiöömme tulisi valita?

Taloyhtiöt joutuvat valitsemaan useista vaihtoehdoista, joita markkinoilla on tarjolla. 

 

Ratkaisu 1: Perinteiset paristokäyttöiset palovaroittimet

Paristokäyttöisiä palovaroittimia on edullinen hankkia ja asentaa. Niistä voidaan kuitenkin poistaa paristo tai ne voidaan irroittaa katosta asukkaan toimesta. Pariston loppuminen tai laitteen vikaantuminen voi helposti jäädä huomaamatta. Osa vuokralaisista on tottunut muuttaessaan viemään palovaroittimen mukanaan. Paristokäyttöisen palovaroittimen paristo tulee vaihtaa joka vuosi. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi huoltoyhtiön vuosittaisen tarkastuskäynnin yhteydessä.

 

Ratkaisu 2: Sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet

Sähköverkkoon kytkettävä palovaroitin on asennettava sähköalan ammattilaisen toimesta. Tämä on usein kustannukseltaan muita ratkaisuja kalliimpi vaihtoehto, sillä sähköasennukset vaativat erityistä ammattitaitoa ja asennus vaatii usein kaapelointityötä. Sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet ovat kiinteästi kohteessa, joten asukas ei voi niitä ottaa mukaansa muuttaessaan. Lain mukaan vuoden 2009 helmikuun jälkeen valmistuneissa asunnoissa palovaroittimet on oltava sähköverkkoon kytketyt. Sähköverkossa toimivat palovaroitimet ovat usein varustettu varavirtalähteellä, kuten paristolla tai akulla. Hälytin voi piipata varapariston tyhjenemistä, jolloin paristo joudutaan vaihtamaan.

 

Ratkaisu 3: Palovaroitin kiinteällä 5- tai 10-vuoden akulla

Palovaroitin kiinteällä akulla on hieman paristokäyttöistä verrokkiaan arvokkaampi hankkia, mutta se ei vaadi vuosittaista paristonvaihtoa. Sen käyttöikä ei välttämättä ole aina luvatun mukainen, joten se pitää testata ja tarkastaa säännöllisin väliajoin. Mikäli akku loppuu, kun asukas on poissa kotoa, voi laite olla toimimatta pitkänkin tarkastusvälin.

 

Ratkaisu 4: Akkukäyttöinen palovaroitin etävalvonnalla 

Etävalvonnalla varustettu akkukäyttöinen palovaroitin sisältää teknologiaa, jota mahdollistaa viestinnän etävalvontaan. Laitteet ovatkin hinnaltaan perinteisten paristo- tai akkukäyttöisten ja sähköverkkoon kytkettävien palovaroitinten väliltä. Etävalvontatieto ohjataan taloyhtiön määritellyille vastuuhenkilöille mahdollistaen vikatiloihin ja poikkeamiin puuttumisen tehokkaasti. Etävalvottavan palovaroittimen asennus on vastaava kuin paristo- tai akkukäyttöisessä palovaroittimessa. Etävalvottava palovaroitin ei tarvitse vuosittaisia tarkistuskäyntejä, vaan laite ilmoittaa huoltoa vaativista poikkeamista. Etävalvonta poistaa tarpeettomat vierailut huoneistoihin, sillä valvontaa voidaan suorittaa etänä. 

 

Mikä on taloyhtiön valvontavelvollisuus? 

Rakennuksen omistajalla, taloyhtiössä edustavalla Taloyhtiön hallituksella on valvontavelvollisuus, jota ei voi ulkoistaa siitä huolimatta, kuka palovaroittimet asentaa ja kuka niitä huoltaa.

Valvontavelvollisuus tarkoittaa siis sitä, ettei se riitä, että hankitaan 10-vuoden akkukäyttöiset palovaroittimet. Palovaroitinten toimintakykyä pitää myös valvoa ja vikaantunmeisiin laitteisiin ja poikkeamiin reagoida mahdollisimman tehokkaasti. Järjestelmän toimintaa tulee siis valvoa. Seurantaa voidaan suorittaa perinteisesti esimerkiksi huoltokirjalla, tai sähköisellä huoltokirjalla.

 

Mitä tietoa huoltokirjasta saadaan? 

Huoltokirjan tarkoitus on hyvä. Sinne kirjataan, kun tarkastuksen kohde on tarkastettu. Huoltokirjoissa ongelmana on kuitenkin se, että rasti ruudussa ei välttämättä tarkoita, että jokaisella palovarottimella on käyty ja niiden toimintakunto on tarkastettu. Huoltokirja ei myöskään ole reaaliaikainen, eli jos taloyhtiö päättää esimerkiksi vuosittaisista käynneistä asunnoissa, ongelmana saattaa olla se, että palovaroitin tai sen virtalähde vikaantuu tarkastuskäynnin jälkeen ja on esimerkiksi 11 kuukautta toimimattomana, kunnes seuraava tarkastuskierros koittaa. 

 

Toimiiko asunnossa oleva palovaroitin? 

Palovaroittimen äänihälytyksen ja pariston toiminnan testaus voidaan testata testinapista painamalla, tästä ei kuitenkaan ilmene palovaroittimen kyky havaita savua. Pöly, rasva ja hyönteiset voivat estää palovaroittimen toiminnan ilman, että asukas tai tarkastava huoltohenkilöstö sitä huomaa.

 

Miksi VALVO - palovaroitinten etävalvonta?

Etävalvontajärjestelmä (etävalvottavat palovaroittimet ja -palvelu) valvoo, että palovaroitin toimii asunnossasi, vuoden jokaisena päivänä. 

Etävalvottavat palovaroittimemme valvovat mm. virtalähteen, hälytyslaitteiston ja savukammion toimintakykyä. Jos palovaroitin irroitetaan katosta tai muu poikkeavuus havaitaan, lähtee vikailmoitus taloyhtiön määrittämille vastuuhenkilöille.  

Järjestelmämme antaa huoltovapautta taloyhtiölle, sillä tarpeettomat tarkistuskäynnit asunnoissa sisällä poistuvat. Asukkaan vastuulle jää testinapin painaminen, mutta testauksetkin voidaan todeta etänä, joten unohtunut testaus voidaan huomioida ja asukasta muistuttaa. 

 

Miten taloyhtiön hallitus todentaa suorittaneensa valvontavelvollisuutensa? 

Etävalvontajärjestelmämme tarjoaa taloyhtiöden hallitukselle työkalun valvontavelvollisuutensa suorittamiseen. Palovaroitinten toimitakuntoraportti on helppo ottaa esimerkiksi osaksi taloyhtiön hallituksen kokouksia ja kokouksen pöytäkirjan asialistaa.

 

Mitä tehdä, jos vahinko sattuu kohdalle?

Etävalvontajärjestelmästämme saadaan vahingon sattuessa raportoitua laitteen lokitiedot, joista voidaan todentaa laitteen toiminta vakuutusyhtiöille.

 

Ilmainen etävalvontapalvelun testaus

Pyydä meitä esittelemään järjestelmäkokonaisuuttamme, tai pyydä tarjous etävalvontalaitteista kiinteistöösi:

info.pamline@saint-gobain.com 

 

 

Tarjoamme älykkään etäluentajärjestelmän ja etävalvottavat palovaroittimet taloyhtiön tai kiinteistön omistajan käyttöön.  

Uusi pelastuslaki velvoittaa rakennuksen omistajan vastuulliseksi, siitä, että rakennuksessa on tarpeeksi palovaroittimia ja että ne ovat toimintakuntoisia. Siirtymäaikaa on vuoden 2025 loppuun asti ja vuoden 2026 alussa vastuu on rakennuksen omistajalla. 

 

Miten palovaroittimen toimintakunnon voi varmistaa?   

Palovaroittimen toimintakunnon voi varmistaa säännöllisesti testaamalla sen toiminnan palovaroittimen testipainiketta painamalla. Paikan päällä testaamalla voidaan varmistua siitä, että laitteen hälytysääni toimii. 

Toimintakunnon ylläpitoon tarkoitettu etäluentajärjestelmä dokumentoi päivittäin palovaroittimelta saatavat etäluentatiedot. Etäluentatiedoista saadaan nopeasti paikannettua mahdollisten vikatilojen lisäksi myös palovaroitinten viimeinen testausajankohta. Testausajankohta on rakennuksen omistajalle tärkeä tieto, sillä tällöin pystytään kehottamaan asukasta testaamaan palovaroittimensa.

Palovaroittimen pariston tilaa ja laitteen toimintakuntoa voidaan seurata etäluennan avulla. Tällöin pystytään helposti paikantamaan ja reagoimaan elinkaarensa päässä oleviin palovaroittimiin.

Etäluentapalvelu PAM Flatco dokumentoi ja kirjaa palovarointen tapahtumat, jolloin pystytään myös jälkikäteen todentamaan, onko laite toiminut esimerkiksi palotilanteessa.

Isännöitsijällä tai huoltoyhtiöllä on mahdollisuus valvoa rakennuksen palovaroitinten toimintakuntoa käyttäjäystävällisestä käyttöliittymästä. Järjestelmä mahdollistaa toimintakunnon ylläpidon etänä, jolloin tarpeettomat käynnit asunnoissa vähenevät.

PAM Flatco palvelu sisältää 4G-liittymän, joten taloyhtiön ei tarvitse tehdä sopimuksia operaattorien kanssa. 

 

Miten taloyhtiö pääsee PAM Flatco järjestelmän asiakkaaksi?

Kun taloyhtiössä halutaan ottaa käyttöön palovaroittimien tai vedenmittauksen etäluentapalvelu, taloyhtiön edustajan, yleensä isännöitsijän, tulee pyytää tarjous Saint-Gobain PAM Finlandilta PAM Flatco -etäluentajärjestelmästä. Tämän jälkeen olemme yhteydessä taloyhtiön edustajaan selvittääksemme lähtötietoja. Mikäli tarjous hyväksytään, lähetämme sopimuksen allekirjoittavaksi Adobe Sign ohjelman kautta. Sopimuksen laadittuamme kumppanimme Codetag Oy lähettää sovitut laitteet ohjelmoituna taloyhtiöön. Codetag Oy:n yhteystestauksen jälkeen järjestelmä on käyttövalmis.  

 

 

Laki muuttuu 2024 vuoden alussa ja vastuu palovaroittimista siirtyy rakennuksen omistajille 2026 mennessä. 

Lakimuutos siirtää vastuun palovaroittimien toimintakunnosta asukkaalta rakennuksen omistajalle. Saint-Gobain PAM Finlandin PAM Flatco -järjestelmä on rakennettu tukemaan taloyhtiötä vedenmittauksen lisäksi myös palovaroittimien toimintakunnon ylläpitämisessä. Etävalvonta ilmoittaa isännöitsijälle tai määritetylle huoltoyhtiölle mahdollisista vikatilanteista ja pariston tilasta. Järjestelmä EI OLE palonilmaisinjärjestelmä, vaan tarkoitettu palovaroittimien toiminnan ylläpitämiseen. 

 

Pyydä meitä esittelemään järjestelmäkokonaisuutta yrityksellesi, kysy meiltä PAM Flatco demotunnukset tai pyydä tarjous etäluentalaitteista kohteellesi:

info.pamline@saint-gobain.com 

 

 


Lisätiedot

Ominaisuudet

Etävalvonnan kautta tuote mahdollistaa arvokasta tietoa asiakkaalle paloturvallisuuteen liittyen:

  • Käyttöönottoaika, akun tilan seuranta, testipainikkeeen toiminta, testauspäivämäärät.
  • Savukammion likaantumisen seuranta, testihälytys lauennut, palovaroittimen hälytys.
  • Varoittimen innovatiivinen ympäristönvalvonta havaitsee 50 cm:n säteellä olevat kohteet. Ilmoittaa jos palovaroitin on peitetty tai liian lähellä rakennetta, joka voisi estää savun kulkeutumisen varottimeen.
  • Irroituksen tunnistus, asukas tai vuokralainen ei voi ottaa palovaroitinta irti katosta esim. muuton yhteydessä.
  • Lokitiedot, joista voidaan myös jälkikäteen seurata ja todistaa laitteen toimivuus

Asennus

Jokaisen kerroksen tai 60m2 kohden tulee olla ainakin yksi palovaroitin.

Palovaroitttimen tulee olla vähintään 50 cm etäisyydellä seinistä, nurkista tai kattopalkeista ja sellaisessa paikassa keskellä huonetta, johon savu pääsee leviämään esteettä.

Katso tarkempi asennusohje.

Standardit

Hyväksytty laitestandardin EN 14604:2005/AC:2008 mukaisesti, testattu ja sertifioitu riippumattomassa ja ilmoitetussa Kriwan Testzentrum-testauslaitoksessa sertifiointinumerolla 1772-CPR-170691.

Lisää tuotekoriin

Ota yhteyttä 0207 424600 tai
myynti.pamline@saint-gobain.com